Spring naar toolbar
zelfbeheersing

Ook wel bekend onder de naam ‘impuls controle’ of het Engelse ‘impulse control’: zelfbeheersing voor honden. Wat is het? Hoe leer je dat aan? Waarom is het belangrijk? In dit artikel gaan we al deze vragen beantwoorden. Wellicht krijg je als lezer ook nog een mooi nieuw inzicht over jouw eigen zelfbeheersing als je dit artikel gelezen hebt. Impulse control is een hippe term tegenwoordig in de hondenwereld. Maar het is geen hype; het is van alle tijden.

Zelfbeheersing, wat is het?

zelfbeheersing

De file: een grote bron van irritatie en een perfecte plek om te oefenen in zelfbeheersing

In de volksmond zeggen we ‘even tot tien tellen voordat je reageert’. Stel je krijgt een e-mail van iemand en de inhoud maakt je boos. Je kunt dan direct reageren vanuit je emotie. Wat meestal betekent dat jouw ego op gaat spelen en dat jij je persoonlijk aangevallen voelt. “Dit accepteer ik niet“, zegt de stem in je hoofd. Vermoedelijk is er ook een fysieke reactie: jouw stresshormoon gaat opspelen.

In onze huidige maatschappij is alles haast onmiddellijk te krijgen. Webwinkels adverteren met “Voor 23 uur besteld, morgen in huis” en ook een puppy kun je direct ophalen of wordt zelfs thuisgebracht. Hierdoor worden we hebberig. Waarom lang wachten als je het ook direct kunt krijgen. Met een Engels woord: instant gratification.

Zelfbeheersing betekent dat je even wacht. Met reageren. Of tot je ontvangt. Of tot je een seintje krijgt dat je mag. Hoe vaak staan we niet geërgerd in een rij voor de kassa of raken gefrustreerd in de file? Wij kunnen leren onszelf te beheersen. Zelfbeheersing voor honden is ook aan te leren. Maar zoals bij alle gedrag: de verandering begint bij jou, als begeleider van jouw hond.

Hoe leer je dat aan?

Zoals met elke vorm van training, kun je zelfbeheersing op verschillende manieren aanleren. Je kan de hond leren dat als hij rustig blijft (zitten, liggen), hij een beloning krijgt. Op het filmpje hieronder zie je hoe het werkt. De hond leert hier voer te pakken als hij toestemming krijgt.

Het principe is eenvoudig: je hebt een hand met voer en houd deze gesloten. De hond zal in eerste instantie proberen het voer te pakken. Dit geldt voor honden die nog weinig zelfbeheersing hebben. Je houdt je hand gesloten maar wel op dezelfde plek. Je zegt niets dus ook geen “nee”. Pas als de hond stopt met zijn poging, doe je jouw hand open en zegt: “Pak maar”.

Dezelfde oefening zou je ook kunnen gebruiken voor honden die tegen een deur opspringen of direct door een deur rennen als hij open gaat. Elke keer als de hond de deur nadert, doe jij hem weer dicht. Totdat de hond zijn poging staakt en afwacht. Dan kan de deur open en kun je zeggen: “Kom maar” of welk commando je ook wilt gebruiken. Dit geldt dus ook voor het portier van de auto.

Waarom is het belangrijk?

zelfbeheersing

Mooi staaltje zelfbeheersing

Het gaat om veiligheid voor jou en de hond. Een hond die telkens de auto uitspringt of door de kleinste opening glipt, kan zo de weg op rennen. Maar ook een hond die tegen jou opspringt als jij met zijn voerbak loopt, kan voor onveilige situaties zorgen.

Het is ook handig om het energieniveau van jouw hond laag te houden. Er zijn al genoeg prikkels voor hem om op te reageren. De hond van de buren, wild in het bos, een wegrennende kat of grijpgrage kinderhandjes. Als jouw hond geleerd heeft zich te beheersen, stelt hij zijn reactie uit. Hij komt dan tot de conclusie dat reageren misschien helemaal niet nodig is.

En verder is het vooral een manier om bezig te zijn met jouw hond. Alle vromen van training zijn immers spel voor de hond. Het versterkt jouw band met hem. Zelfbeheersing is leuk voor beiden. Mits je het goed opbouwt en niet te moeilijk maakt. Jullie raken anders beiden gefrustreerd en dan is zelfbeheersing ver te zoeken.

Heb jij al eens geoefend met zelfbeheersing?

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?