Spring naar toolbar
pup socialiseren

Een pup socialiseren is een serieuze zaak. Maar wat is socialiseren en hoe doe je dat? Kun je ook een volwassen hond socialiseren? Allemaal vragen die regelmatig gesteld worden als het gaat om de socialisatie van een hond.

Wat is socialisatie van een hond

pup socialiseren

Habituatie tijdens de puppyles: rustig blijven liggen in een tentje en dat heel normaal vinden

Socialisatie van een hond is het bekend worden met en daardoor gewend raken aan andere dieren en mensen. Op de foto boven dit artikel zie je een Dalmatische hond die contact maakt met een geit. Dit is een volwassen hond die gewend is aan andere dieren.

Socialisatie wordt nog wel eens verward met habituatie. Habituatie is het kennismaken met en daardoor gewend raken aan omgevingsprikkels. Denk aan verkeer, onweer, vuilnisbakken en de stofzuiger. In de volksmond wordt habituatie vaak socialisatie genoemd.

Een pup socialiseren en habitueren begint al bij de fokker. Alle indrukken die de pup opdoet vanaf het moment dat hij geboren wordt (hij kan dan nog niets zien maar wel ruiken) zijn van belang voor de rest van zijn leven. Daarom is het zo belangrijk dat het nest in een huiselijke omgeving ligt en de pups door mensen aangeraakt worden.

Een pup socialiseren, hoe doe je dat?

pup socialiseren

Socialiseren betekent niet altijd kennismaken. Het zitten en kijken is ook socialisatie.

Tenzij je in een hutje op de hei woont, is een pup socialiseren in Nederland helemaal niet moeilijk. Er zijn boeken vol geschreven over wat je allemaal met je pup moet ondernemen. Om moe van te worden. En ook vaak overbodig. Wanneer een pup te veel prikkels krijgt, sluit hij zich af. Dan socialiseert hij dus niet meer.

Als je in een woonwijk woont ben je al aan het socialiseren zodra je de deur uitloopt. Er lopen immers mensen op straat. Met hoeden, paraplu’s, op een scooter, rokend en ga zo maar door. Er zijn wellicht nog wat katten en hij komt vermoedelijk andere honden tegen. In een drukke woonwijk is een pup na 5 minuten al doodop.

Woon je wat meer buitenaf hoef je vaak ook niet lang te zoeken naar prikkels. Wellicht staan er koeien, paarden en geiten in de buurt. Een boerderij met vee is een prima omgeving voor socialisatie. Met hier en daar kippen en muizen. Ook op het platteland kan een hond goed habitueren. Denk aan landbouwvoertuigen en -machines. Een pup die op een boerderij geboren is, is dus niet per definitie slecht gesocialiseerd. Dat is een stelling die nogal eens voorbijkomt.

Kun je een volwassen hond socialiseren?

pup socialiseren

Een goed gesocialiseerde hond is fijn om erbij te hebben

Dat hangt van heel veel factoren af. In de eerste plaats het ras. Sommige rassen passen zich makkelijker aan zoals de retrievers en spaniels. Herders en berghonden hebben in de regel wat meer moeite om op latere leeftijd te socialiseren.

Waar het op neer komt is dat hoe meer prikkels een pup krijgt in het nest, hoe beter hij om kan gaan met zijn leven in onze maatschappij. Het type prikkel maakt niet zoveel uit. Je hoeft echt niet in de puppytijd met jouw Labrador de trein in. Dat kan hij best op latere leeftijd nog aanleren. Een Duitse herder op latere leeftijd om leren gaan met schapen, is een heel ander verhaal.

Er zijn natuurlijk extreme gevallen van honden die in een schuur zonder contact opgroeien. Of in een laboratorium waarbij ze onderworpen worden aan testen. Deze honden kunnen lijden aan het zogenaamde kennelsyndroom. Eigenlijk zullen deze honden nooit vrij van angsten kunnen leven. De straat op is een hel voor ze.

Heb je hier vragen over of wil je hierover meepraten? Dat kan in ons forum

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?