Spring naar toolbar
leren lopen aan de lijn

Het is fijn als jouw hond kan lopen aan een slappe lijn. Voor beide partijen. Het energieniveau is bij zowel de hond als de geleider hoger als de lijn gespannen is. Een van de grootste frustraties is een hond die trekt aan de lijn. Maar het kan ook zijn dat een hond bang is om te lopen aan een lijn. Misschien omdat hij dat nooit geleerd heeft of omdat hij er slechte ervaringen mee heeft. Dit artikel gaat over een hond leren lopen aan de lijn.

Een pup met levenservaring

leren lopen aan de lijn

Vertrouwen opbouwen

Het aantal buitenlandse honden in Nederland neemt toe. Velen van hen hebben nooit geleerd aan een lijn te lopen. Denk aan zwerfhonden. Zij leven op straat en zijn om diverse redenen in een asiel beland. Wanneer je zo’n hond adopteert krijg je te maken met de onbekendheid ten aanzien van bepaalde gedragingen. Bijvoorbeeld onzindelijkheid en het aangelijnd lopen.

Deze honden moeten dat nog leren. Net als bij een pup. Maar met een (groot) verschil: deze honden hebben een verleden. Ze zijn geen ongeschreven blad. Velen van hen zijn wel ‘street wise’ en hebben vaak een groot probleemoplossend vermogen. Noodzakelijk om op straat of in een – overvol – asiel te kunnen overleven. Ze zijn soms simpelweg onaangepast aan een leven in een gezin.

Wanneer je een pup leert aan de lijn te lopen doe je dat zodra hij bij je komt wonen. Dat is in de regel vanaf een leeftijd van 8 weken. De pup staat open om zich te binden en zal van nature met je meelopen. Het ideale moment om met deze training te beginnen. Een oudere hond heeft nog geen binding met jou. Soms zelfs het tegenovergestelde: hij heeft slechte ervaringen met mensen.

Trauma

Je kunt dus te maken krijgen met een hond die slechte ervaringen met mensen heeft. Opgejaagd op straat, met stenen bekogeld of in een asiel slecht behandeld. Deze hond heeft dus eerst iets anders nodig voordat je begint met het leren lopen aan de slappe lijn: vertrouwen. En daar zit de eerste valkuil: we willen vaak te veel en te snel met een hond. Het alleen maar in de buurt van de hond zijn zonder iets te vragen is dan een eerste stap.

Er kan ook iets anders aan de hand zijn en dat is dat de hond gedwongen is tot bepaald gedrag. Het kan dan zijn dat hij niet aangeraakt kan worden in de buurt van zijn kop. Misschien omdat hij in zijn nekvel is gepakt of aan de halsband meegesleurd. Ook dan gaat het om leren vertrouwen dat jouw hand alleen maar iets geeft en niet iets neemt. Handen geven aandacht, zachte aanrakingen en voer.

Trauma’s kunnen legio oorzaken hebben. In veel gevallen is het handig om de hulp van een professional in te roepen. Een hondentrainer of gedragstherapeut met ervaring. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het leren lopen aan de lijn maar ook in dit geval kan iemand met kennis van zaken positief bijdragen aan het leerproces. Vooral bij jou als geleider.

Leren lopen aan de lijn

In onderstaand filmpje zie je hoe een hond van één jaar opnieuw leert lopen aan de lijn. In plaats van druk uit te oefenen op de lijn, wordt ervoor gezorgd dat de lijn altijd slap hangt. De hond wordt uitgenodigd om mee te lopen. Hij kan zelf een keuze maken. Zodra hij de rem erop zet, gebeurt er niks. Meelopen levert hem iets op.

Deze hond is altijd gedwongen om aan de lijn te lopen. Hij heeft zich verzet. Met als antwoord dat er nog harder getrokken werd. Hij heeft zichzelf aangeleerd om dan maar te gaan liggen. Het filmpje is gemaakt in een kleinschalig asiel in Barreiro, Portugal. Hoofdrol: Pepe.

 

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?