Spring naar toolbar
hond voorbereiden op dierenartsbezoek

Veel honden staan niet echt te popelen om naar de dierenarts te gaan. En daardoor is het voor hondengeleiders ook vaak een drama. Zeker als je (lange) tijd in de wachtkamer moet doorbrengen. De hond raakt steeds meer gestresst. Toch kun je het leed enigszins verzachten door alles wat voorspelbaar is alvast te trainen. Jouw hond voorbereiden op dierenartsbezoek, hoe doe je dat?

Voorspelbaarheid

hond voorbereiden op dierenartsbezoek

Wat heeft jouw hond voor associatie bij de auto?

Honden houden van gewoontes. Net als wij. Hoe voorspelbaarder de context en prikkel zijn, hoe voorspelbaarder het gedrag. De context (omgeving) van de dierenartspraktijk is voor veel honden al een reden om gestresst te raken. Deze omgeving voorspelt immers niet veel goeds. De hond wordt betast door een onbekende wat in veel gevallen ook nog pijn tot gevolg heeft. Wanneer een hond nooit in de auto gaat (bijvoorbeeld voor een fijne boswandeling) maar alleen maar als hij naar de dierenarts moet, zal de stress al beginnen bij de auto.

Verder heeft een dierenartspraktijk nog veel meer voorspelbaarheid. Alle zintuigen van de hond staan op scherp. In de eerste plaats de geur. Honden zijn reukdieren en de geur die daar hangt is onmiskenbaar. Wij mensen weten het ook meteen als we een ziekenhuis binnen gaan, zelfs als we geblinddoekt zijn. Het reukvermogen van de hond is ook nog eens veel beter dan dat van ons.

Zijn gedrag in een dierenartspraktijk is dus afhankelijk van zijn ervaring maar ook de manier waarop de dierenarts en wij – als begeleiders – hiermee omgaan. Als de ervaring uitsluitend van de dierenarts afkomstig is, heeft er geen gewenning plaats gevonden. En gewenning zorgt voor rust. Mede hierdoor is het zo lastig om honden te laten wennen aan luchtballonnen, onweer en vuurwerk; het komt simpelweg te weinig voor. Daarom wordt hier ook op getraind. En dat geldt dus ook voor het bezoek aan de dierenarts.

Trainen voor dierenartsbezoek

hond voorbereiden op dierenartsbezoek

De eikenprocessierups: onderschat hem niet

Jouw hond voorbereiden op dierenartsbezoek kun je dus doen door te trainen. Als jij elk jaar voor controle naar de dierenarts gaat, weet je wat er gaat gebeuren: er wordt naar zijn hart geluisterd, er wordt in zijn bek gekeken, in zijn oren en onder zijn staart. Misschien nog wel andere handelingen. En ook: hij moet op een tafel die omhoog en omlaag kan.

Al deze handelingen kun je stuk voor stuk thuis trainen. Bedenk dat sommige honden echt last hebben van hoogtevrees dus dat kun je thuis ook oefenen (van kruk naar tafel). Als jij zelf regelmatig in de oren en de bek van jouw hond kijkt, is deze handeling bij de dierenarts minder spannend. Minder spannend wil niet zeggen dat hij er totaal rustig onder is. Denk nog even aan context en prikkel. Een dierenarts is echt iets anders dan jij, zijn mensenvriend.

Maar niet alles is voorspelbaar. Soms moet je met spoed naar de dierenarts omdat jouw hond ergens pijn heeft. Misschien heeft hij een wond van een vechtpartij of heeft hij aan de eikenprocessierups gesnuffeld. Als jouw hond pijn heeft, neemt zijn stress toe. Toch helpt het wel degelijk als je een aantal handelingen op een positieve manier hebt aangeleerd. Bijvoorbeeld het plat liggen op zijn zij. Een hond die dat niet geleerd heeft, moet soms met drie man sterk in deze positie gedwongen en vastgehouden worden.

Jouw hond voorbereiden op dierenartsbezoek

Maak het jouw hond en jezelf een stuk makkelijker door een aantal zaken van te voren te trainen. Bijvoorbeeld:

 • Het omdoen en omhouden van een muilkorf of snuitje.
 • Het omdoen en omhouden van een kap.
 • Het (stevig en lang) vasthouden van de voorpoot (handig als hij een injectie moet krijgen of als er bloed afgenomen moet worden).
 • Het toedienen van een medicijn (op meerdere manieren).
 • Temperatuur opnemen.
 • In de oren en ogen kijken (diep en langdurig, ook met een apparaat).

Als je weet dat jouw hond gevoelig is voor bepaalde aandoeningen (denk aan oorontsteking bij honden met lange oren), dan kun je dit dus thuis oefenen. Maar zelfs als je het niet weet, kun je het voorspellen. Heb jij net een Cocker spaniel pup, dan is het zeker aan te raden om vooral veel te oefenen met het aanraken en bekijken van de oren.

Neem deze handelingen mee als jij jouw pup socialiseert. Een dierenartsbezoek zonder enge naalden en heel veel beloningen horen daar ook bij. Net als je een Poedel-pup kennis laat maken met een trimmer omdat je weet dat hij hier in de toekomst mee te maken gaat krijgen.

Management

Niet alles is makkelijk aan te leren. Zoals geschreven kan het zijn dat je te maken hebt met een trauma van de hond en dan kan alles ineens vergeten zijn. Geen nood! Er is altijd nog management. Management houdt in dat je jouw voorzorgsmaatregelen treft.

Neem altijd de beste beloning voor jouw hond mee naar de dierenarts. Deze heeft vaak wel een pot met koekjes staan maar dat is meestal niet genoeg. Moet je jouw hond voor langere tijd achter elkaar voeren, koop dan een tube met leverpastei (of iets anders wat hij geweldig vindt). Deze kun je uitdrukken in de bek van de hond zolang als nodig is.

Zorg ervoor dat je altijd schone handdoeken, (vochtige) tissues en water in de auto hebt liggen. Dan hoef je die niet meer in te pakken als je met spoed naar de dierenarts moet. Een extra halsband en lijn in de auto is ook geen overbodige luxe. Omdat bij sommige handelingen een tuig in de weg zit, is een halsband handiger.

Veel plezier met jouw hond voorbereiden op dierenartsbezoek. Trainen is voor de hond een spel, dus hou het leuk dat voorkomt veel stress als er echt iets aan de hand is! Heb je nog aanvullingen of praktische tips, laat dan een reactie achter.

2 Reacties
 1. Sabrina 11 maanden geleden

  Hier een hond met dierenarts -trauma, ik laat haar zo lang mogelijk in de auto zitten en wacht bewust niet met haar in de wachtkamer. Zoals je al schreef de spanning loopt dan zo op. Dan is het gauw op de tafel, doen wat gedaan moet worden, weer van de tafel af en dan bespreken we vaak het hoe en wat. Voer heeft in haar geval door de stress al geen enkele zin meer.
  Helaas heeft onze jongste hond ook een paar vervelende behandelingen gehad en dat heeft meteen een negatief effect. We proberen met hem nog wel te trainen zodat het hopelijk weer wat gemakkelijker word.

 2. Auteur
  Monique 11 maanden geleden

  O wat een drama he. Zo jammer dat er vaak zo weinig aandacht voor is. Vroeger op mijn hondenschool ging ik met de puppyles altijd naar de dierenarts. Alleen maar leuke dingen. Geen naalden of in bedwang houden. Even kort oortjes kijken, voetkussentjes en hartje voelen. Dan veel voertjes en knuffels. Sommige honden vonden de tafel eng en dan adviseerde ik altijd om vooral daarop te oefenen.

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?