Spring naar toolbar
aandachtsoefeningen

Aandacht krijgen van jouw pup lijkt heel makkelijk. Tot de leeftijd van ongeveer 12 weken kijkt hij heel veel naar je. Hij loopt je ook overal achterna. Vanaf 12 weken wordt hij zelfstandiger. Je hebt dan soms meer nodig om zijn aandacht te krijgen. Wat van belang is als je jouw pup iets wilt leren. Aandachtsoefeningen zijn de basis voor alles wat je hem wilt leren. Wanneer jouw hond aandacht heeft (zie foto hierboven), kun je met hem aan de slag.

Starten met aandachtsoefeningen

aandachtsoefeningen

De pup heeft aandacht en krijgt aandacht terug

Zorg voor een lijn van minimaal 1.80m (geen uitlooplijn), voertjes, genoeg tijd en geduld. Bij aandachtsoefeningen gebruik je geen commando. Het enige gedrag wat beloond wordt is het kijken naar jou. Ongeacht of jouw pup zit, staat of ligt. Het gaat dus om het belonen van spontane oogcontact.

Je start met een aangelijnde hond/pup en gaat een stukje lopen. Hierbij roep of lok je jouw hond niet. Als hij meeloopt en oogcontact maakt (vooral bij puppy’s gebeurt dit heel vaak) beloon je met je stem of voer. Je kunt jouw beloning eventueel vooraf laten gaan door een aankondiging. Dit kan bijvoorbeeld met een clicker.

Als hij zo een paar stappen meeloopt, krijgt hij een voertje. Nu ga je van richting veranderen zonder de hond te roepen. Zodra hij meeloopt kun je jouw hond weer belonen.

Aandachtsoefeningen moeilijker maken

Ga ook tempowisselingen invoeren waarbij je dan weer snel en dan weer langzamer loopt. Ga ook eens stil staan en beloon ook dan het oogcontact. Het maakt niet uit of de hond staat, ligt of zit. Elk oogcontact wordt beloond.

Op deze manier leert jouw hond jou te volgen, ongeacht waar je heen gaat of hoe snel je loopt. Heel handig als jouw hond jou in de gaten houdt in plaats van andersom.

Wanneer je op bekend en afgesloten terrein bent, kun je deze oefening ook los van de lijn doen. Sommige honden letten beter op als ze los lopen. Zeker honden die geleerd hebben om aan een uitlooplijn te lopen of te trekken aan de lijn. Deze honden hoeven niet op te letten want ze voelen jou aan het einde van de lijn.

Wat als jouw hond geen aandacht heeft?

aandachtsoefeningen

Deze pup heeft aandacht voor iets heel anders op dit moment

Kijkt jouw hond niet? Wacht dan rustig af. Word niet ongeduldig of boos en roep hem niet. Hij leert daarmee alleen maar naar jou te luisteren in plaats van te kijken.

Duurt het te lang voordat hij kijkt, ga dan lopen of juist stil staan. Doe plotseling iets anders en jouw hond zal direct op gaan letten wat je dan weer kunt belonen.

Het kan ook zijn dat het te moeilijk is voor jouw pup of hond op dit moment. Als zijn aandacht bij iets anders is, heeft deze training op dit moment geen zin. Probeer het op een later tijdstip. Trainen moet leuk zijn; forceren heeft geen zin.

Aandachtspunten

  • Geef geen commando en roep ook de naam van de hond niet. Hij krijgt alleen
    aandacht als hij oplet.
  • Blijf geduldig en word zeker niet boos! Jouw hond moet nog leren wat je van hem
    verwacht en begrijpt de oefening nog niet.
  • Begin de oefening altijd op bekend terrein zonder afleiding. Pas als hij dan goed op
    jou let kun je naar buiten gaan en langzaam aan meer afleiding op gaan zoeken.

Bekijk hier een filmpje van een hond die aan het leren is om aandacht te geven. Af en toe wordt hij uitgenodigd om mee te lopen. Dat heeft in dit geval te maken met de lijn; die heeft een negatieve betekenis voor hem.

Heb je hier vragen over of wil je erover meepraten? Dat kan op ons forum.

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?