hondengedragstherapeut

Als je hondengedragstherapeut wilt worden, zijn er diverse opleidingen die je kunt volgen. Maar voordat je daaraan gaat beginnen, eerst even een uitleg over het vak. Wat houdt hondengedragstherapeut in.

Waarom wil je hondengedragstherapeut worden?

hondengedragstherapeut

Als hondengedragstherapeut luister en kijk je. Je schrijf op wat je hoort en ziet.

Je bent vast al bekend met de definitie van hondengedragstherapie en wat het inhoudt. Zo niet, lees dan eerst even dit artikel. Als dit is wat je wilt, dan nog een paar andere overwegingen.

Waarom? Waarom wil je hondeneigenaren helpen met het probleemgedrag van hun hond. Bedenk dat je als hondengedragstherapeut een adviserende functie hebt. Een frustratie bij vele therapeuten. Niet elke eigenaar doet wat jij zegt. En menig therapeut krijgt de schuld als ‘het’ niet werkt.

Een hondengedragstherapeut werkt niet met honden. Hij (meestal een zij) werkt met mensen. Als je graag met honden werkt, is dit dus geen goede keuze. Gedragsverandering bij de hond begint met gedragsverandering bij de mens. De eigenaar in dit geval. Kun jij een eigenaar zo ver krijgen dat hij jouw advies gaat opvolgen?

Hoe word je hondengedragstherapeut?

hondengedragstherapeutJe hebt theoretische kennis nodig van hondengedrag. Waarom doen honden wat ze doen? Vervolgens moet je die kennis ook kunnen toepassen in de praktijk. Wat zie je honden doen? En daarna moet je dit gedrag ook nog kunnen interpreteren. Wat betekent het wat ze doen?

Dit kun je leren. Er zijn diverse opleidingen voor. Een opleiding bij één van deze opleiders is vereist om lid te worden van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden: Dogvision, Martin Gaus, Odisee en Sparsholt. Daarnaast zijn er nog tal van opleidingsmogelijkheden.

Bedenk dat je soms eerst een vooropleiding gedaan moet hebben. Het niveau is soms MBO maar vaak hoger. Plus dat je behoorlijk diep in de buidel moet tasten. De opleiding Hondengedragstherapeut is niet goedkoop.

Wat ga je doen als je hondengedragstherapeut bent?

Je wilt natuurlijk direct aan de slag nadat je jouw diploma hebt gehaald. Het aantal hondengedragstherapeuten groeit. Elk jaar komen er weer honderden bij. En die willen allemaal werk. Niet iedereen wil natuurlijk voor zichzelf beginnen. Er zijn genoeg hondengedragstherapeuten die het als hobby naast een baan in loondienst doen.

Voor jezelf beginnen als hondengedragstherapeut is niet voor iedereen weggelegd. Je moet naast de inhoudelijke kennis ook nog verstand hebben van het zelfstandig ondernemerschap. Daar heb je weer andere kennis voor nodig.

Om op te vallen en dus klanten te krijgen, is jezelf specialiseren een goed idee. Er zijn al genoeg algemene hondengedragstherapeuten die niets tot nauwelijks iets verdienen. Ook als je dit werk wilt doen naast jouw baan, ben je een professional. Je doet dit werk niet gratis. Een gespecialiseerde hondengedragstherapeut vindt makkelijker werk dan een allrounder.

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar