Spring naar toolbar
ead model

Veel kleine ondernemers zoeken naar een balans tussen werk en privé op het moment dat ze de balans kwijt zijn. Hoe mooi is het als je al voor die tijd de balans hebt gevonden. Je weet immers dat als je maar lang genoeg wacht, het moment vanzelf gaat komen. Het is voorspelbaar. Waarom wachten op het onvermijdelijke? Het EAD-model uitgelegd.

Elimineren

EAD-modelDe E in het EAD-model staat voor elimineren. Wat zoveel betekent als uitschakelen. In deze context betekent het dat je bepaalde dingen niet meer doet. Wat kun je elimineren? Alle handelingen die jou als persoon niet helpen en ook jouw bedrijf niet. Zonder dat ze schade toebrengen aan jou of jouw omgeving.

Een goed voorbeeld hiervan is tv-kijken. Met uitzondering van een filmpje op vrijdagavond op de bank met je lief, is tv-kijken onnodig en zelfs schadelijk. Vervang Goede Tijden Slechte Tijden voor kwaliteitstijd met jouw hond. Of het lezen van een boek over hoe je beter kunt worden in ondernemen.

Een ander voorbeeld is de krant lezen. Het merendeel van de informatie die je tot je neemt is ellende en drama. De krant brengt in de regel negatief nieuws. En wat brengt het jou? Vaak frustratie en boosheid. Negatieve energie. Lees hier over het non-informatiedieet.

Wat je niet kunt elimineren, kun je wellicht wel automatiseren.

Automatiseren

De A in het EAD-model staat voor automatiseren. Automatiseren kun je toepassen op alle terugkerende handelingen in jouw leven en jouw bedrijf. Denk aan het maaien van het gras door een robot of het besproeien van de tuin door een automatische sproei-installatie. Lichten die automatisch aangaan met behulp van een tijdschakelaar. Of het koffiezetapparaat.

Zo kun je klanten op jouw hondenschool toegang geven tot een website waarin jij informatie zet over het zindelijk maken van een puppy. In plaats van het elke keer opnieuw uit te leggen in elke puppyles. Mensen kunnen zelf de pdf downloaden. De tijd die je daarmee bespaart gebruik je om vragen van individuele klanten te beantwoorden.

EAD-model

PayPro is een Nederlandse betaalprovider

Het automatiseren van jouw betaalprocessen geeft één van de meeste tijdwinst. Dit doe je door gebruik te maken van een betaalprovider. Je hoeft dan nooit te wachten op je geld en de klant krijgt automatisch een factuur.

Wat je niet kunt automatiseren, kun je wellicht wel delegeren.

Delegeren

In het EAD-model staat de D voor delegeren. Delegeren betekent dat je andere mensen handelingen laat doen die jij zelf niet kunt doen. Of wilt doen. Bekende voorbeelden zijn: een huishoudelijke hulp. Of een boekhouder. Of de auto laten wassen door één van je kinderen. Of het vuilnis buiten laten zetten door jouw partner.

Je kunt nagenoeg alles delegeren. Wat mensen tegenhoudt is dat ze bang zijn de controle te verliezen. Of ze vinden dat ze het zelf beter kunnen. Of sneller. Delegeren wil niet zeggen dat je de controle uit handen geeft. Jij bent nog altijd de baas. De directeur. De eindverantwoordelijke. Als jij een hondenuitlaatdienst inschakelt om jouw hond uit te laten ben je aan het delegeren. Maar je bent en blijft verantwoordelijk voor (het gedrag van) jouw hond. Dat is zelfs bij wet zo geregeld.

En zelfs als er zaken zijn waarvan jij vindt dat je ze beter zelf kunt doen, kun je ze nog delegeren. Maar daarvoor moet je soms jouw eigen ego opzij zetten. Anderen de ruimte geven het op hun manier te doen. Delegeren houdt ook een belangrijke verantwoordelijkheid in en dat is het geven van de juiste instructies. De kunst van het delegeren komt van pas als jij de namen bij de functies in jouw bedrijf gaat zetten.

Toepassing van het EAD-model

EAD-model

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan; laat je niet verleiden!

Het correct toepassen van het EAD-model zit in de volgorde. Je gaat niet iets automatiseren wat je kunt elimineren. Je gaat ook niets delegeren wat je kunt automatiseren. Het is dom om iemand in te huren die jouw facturen maakt, als je deze handeling kunt automatiseren. En natuurlijk ga ook niets automatiseren wat je ook kunt elimineren.

Automatiserings tools stellen ons in staat hele mooie schema’s en rapporten te maken. Denk aan planningsapps, time management programma’s en wat er nog meer te krijgen is. Deze tools hebben vaak uitgebreide mogelijkheden. En je wilt ze allemaal gebruiken als je ziet wat het programma kan. Maar is het nodig?

Het beste time management programma is het toepassen van dit EAD-model. Een app om mooie planningen te maken? Een agenda volstaat. En dat is de volgende stap in jouw onderneming: een goede planning maken.

Het EAD-model is een uitvinding van Timothy Ferriss (zie uitgelichte afbeelding).

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?