Spring naar toolbar
titeren

Titeren is het afnemen van bloed om te zien hoeveel antistoffen er nog aanwezig zijn. Deze methode wordt steeds meer gebruikt door hondeneigenaren alvorens wel of niet te vaccineren. Maar hoe werkt het nou eigenlijk?

Drie misverstanden

Titeren is geen alternatief voor vaccineren. Het is een meetinstrument. Niets meer en niets minder. Conform de huidige richtlijnen krijgt een volwassen hond elke 3 tot 5 jaar een cocktail vaccinatie. Deze bestaat uit meerdere vaccins die gelijktijdig ingespoten worden. Door te titeren kun je beslissen of vaccineren nodig is of niet.

Het is ook een misverstand dat als de titerwaarde laag is (dus er zijn weinig antistoffen aangetroffen) een hond gevaccineerd moet worden. Een hond kan namelijk een lage titerwaarde hebben direct na vaccinatie. In dat geval heeft de vaccinatie niet gewerkt. Opnieuw vaccineren heeft dan geen zin. Maar een lage titerwaarde kan ook betekenen dat de hond niet in aanraking is geweest met de ziekte. De geheugencellen zijn niet geactiveerd.

Een derde misverstand is dat een hoge titerwaarde betekent dat er heel veel antistoffen aanwezig zijn als gevolg van de vaccinatie. Dat kan maar hoeft niet. Een lange tijd niet ingeënte hond kan toch een hoge titerwaarde hebben. In dat geval is er sprake van geheugencellen die voor deze hoge waarde zorgen. De hond is in aanraking geweest met de ziekte en het lichaam heeft die aangevallen.

Antistoffen en geheugencellen

Antistoffen worden door het immuunsysteem aangemaakt zodra er een virus het lichaam binnenkomt. Door te vaccineren helpen wij het immuunsysteem deze antistoffen aan te maken. Wij spuiten het virus in en maken de hond ziek. Als reactie daarop gaat het lichaam antistoffen aanmaken.

Wanneer het lichaam opnieuw wordt geconfronteerd met het ziektevirus, worden de geheugencellen actief. Deze zijn aangemaakt na besmetting. Zij herkennen de ziekte en kunnen hierdoor direct in actie komen en specifieke afweercellen aanmaken.

Een titer kan geen onderscheid maken tussen antistoffen en geheugencellen.

Wanneer heeft titeren zin

titeren

Titeren heeft eigenlijk alleen zin na de eerste inenting van de hond. Dan kun je meten of de vaccin(s) zijn aangeslagen. Maar zelfs dat is niet 100% betrouwbaar. De hond kan namelijk ook nog antistoffen van zijn moeder bij zich dragen. De uitslag geeft dan een hoge titerwaarde.

Titeren heeft zin voor jouw eigen gemoedsrust. Omdat een lage titerwaarde niets zegt over de bescherming van de hond, is het feitelijk niet nodig. Toch willen sommige hondeneigenaren het graag weten. Ze kunnen dan bijvoorbeeld kiezen om een enkele vaccinatie te laten geven. In plaats van de cocktail.

Steeds meer plekken waar veel honden samenkomen (denk aan hondenscholen en hondenuitlaatdiensten) accepteren titerbepalingen als alternatief voor vaccinaties. Dat zou dus een reden kunnen zijn om te laten titeren. Zeker voor hondeneigenaren die om welke reden dan ook hun hond niet willen laten inenten.

Wil je meer weten over het immuunsysteem, lees dan eens dit artikel. Het gaat weliswaar over mensen maar het principe is hetzelfde als voor honden.

Dit artikel vertelt ook meer over titeren >>>

Heb jij hier een vraag over of wil jij hierover meepraten? Dat kan op ons forum.

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?