tekentang voor honden

Een teek verwijderen is vrij eenvoudig. Je doet het met een speciale tekentang voor honden. Zorg ervoor dat het effectief gebeurt. De teek moet helemaal verwijderd worden om ziektes te voorkomen. Soms doen de meest bizarre verhalen de ronde over internet. Elk jaar weer heeft de hoax-melder van Facebook zijn handen er aan vol. Lees dit artikel en je weet wat je moet doen.

Achtergrond van de teek

Een teek is een parasiet. Dat betekent dat hij leeft van zijn gastheer. Dat klinkt vriendelijk maar deze gastheer heeft hem niet uitgenodigd. Hij meldt zich spontaan. Bijt zich vast en laat pas na dagen los.  Denk aan die oom die plotseling op de stoep staat en een paar dagen komt logeren.

Teken komen voornamelijk voor in bossen en dicht struikgewas. Sommige soorten houden van vocht. Met jouw hond door een vochtig bos lopen waarbij hij graag tussen struikgewas struint, zijn perfecte omstandigheden om een tekenbeet op te lopen.

De teek laat zich vallen op de vacht van de hond. Hij is dan een spinnetje. Hij loopt naar een warme plek en zuigt zich vast. Warme plekken zijn oksels en liezen. Ook houden ze van plekken rond ogen en oren. Soms zitten ze midden op de neus van de hond.

De teek

tekentang voor hondenAls de teek zich vastbijt, gaat hij bloed zuigen. Op zich is dat niet genoeg waardoor de hond direct neervalt maar er is wel een ander gevaar. De ziekte van Lyme. Deze kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond.

Wanneer de teek zich volgezogen heeft, laat hij los. Soms vind je een teek op de grond in huis. Dat is fijn. Je kunt hem dan meteen vernietigen (sorry voor de Boeddhisten onder ons). Zoals gezegd is de teek een gevaarlijke parasiet. Onduidelijk waarom God deze geschapen heeft.

Overigens kun je zelf ook een teek oplopen. De gevolgen zijn niet anders dan bij de hond en de bestrijding ook niet. Lees hiervoor vooral verder.

Tekentang voor honden

tekentang voor honden

Een tekentang voor honden is er in verschillende soorten en maten. De bekendste zijn de tang en de haak. Er bestaat ook en lusmodel maar deze is in de praktijk onhandiger. Het is maar net wat je makkelijker vindt in het gebruik.

Het nadeel van de haak is dat je verschillende groottes nodig hebt. Deze behoren bij het groeistadium van de teek. Het tangmodel is veruit de handigste. Door op de witte knop te drukken, opent de tang zich. Je zet de tang zo dicht mogelijk op de huid van de hond. Om de teek heen. Dan laat je de knop los. De tang sluit zich nu om de poten van de teek. Je draait een slag en de teek laat los. Gooi de teek op een stukje keukenpapier en druk hem fijn. Gooi hem daarna door de wc. Opgeruimd staat netjes.

tekentang voor honden

Met de haak moet je dus eerst kiezen voor de grote of de kleine uitvoering. Vervolgens moet je de haak tussen het lijf en de poten van de teek zien te krijgen. Dicht tegen de huid van de hond. Dat is vele malen makkelijker met een kortharige hond.

Een teek verwijderen bij honden kan ook zonder gereedschap. Sommige mensen hebben lange nagels en doen het op die manier. Soms heb je geluk en zie de teek nog lopen op de vacht. Hij is nog in het spin-stadium. Je kunt hem dan zo eraf plukken. Die handeling alleen al is waarschijnlijk zijn dood.

Een teek verwijderen bij een hond met een lange vacht is een grotere uitdaging. Zie de foto boven dit artikel. Dit ras is de Komondor met een rasta-vacht. Een walhalla voor teken maar een ware kwelling voor hond en mens. Met de speciale tekentang voor honden is het een handigheid die je even door moet hebben.

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar