speuren

Elke hond kan speuren. Hoewel dat niet betekent dat elke hond een professionele speurhond kan worden, is speuren leuk voor zowel hond als baas. Ook als het hobbymatig of in spel gebruikt wordt. Honden leven in een wereld van geur en het zoeken of speuren is een activiteit die aansluit op de natuurlijke behoeftes van de hond. In dit artikel staan we stil bij het inzetten van speuren bij het versterken van de relatie tussen hond en mens. Daarmee wordt ook het vertrouwen van de hond vergroot.

Wat is speuren?

speurenHet belangrijkste kenmerk van speuren is, dat jij als baas niet in staat bent om een geur te volgen. Denk aan een kogel die weggegooid is of iemand die weggelopen is. Wij gebruiken onze ogen en zo lang het spoor met onze ogen te volgen is kunnen wij vinden wat we zoeken. Bijvoorbeeld als het gras nat is.

Dit wordt anders als er geen spoor meer ligt dat met onze ogen te volgen is. Voor een hond is dat anders. Honden zijn zeer goed in staat om, ook als het spoor niet te zien is, een spoor te volgen als daar een geur ligt. Overigens kan dit de geur van de persoon zijn, maar dat is niet noodzakelijk. Dit betekent ook dat jij als baas niet leidend kunt zijn, zelfs niet als het begin van het spoor aangegeven is met een vlaggetje of piketpaaltje.

Om het spoor te volgen moet je je hond volgen en het vertrouwen hebben dat je hond doet waar hij goed in is, namelijk snuffelen en zoeken. Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken. Niet jij als baas leidt, maar de hond leidt jou en dit betekent ook dat je je hond niet corrigeert en niet te veel aanmoedigt.

Speuren: de hond volgt het spoor; jij volgt de hond

speurenHet komt voor dat honden op een spoor rechtdoor lopen terwijl ze het spoor naar rechts moeten volgen. Gewoon omdat de hond tijdens het zoeken voortdurend aangemoedigd wordt met “goed zo”. Niet het zoeken wordt zo bekrachtigd, maar het hebben van de neus aan de grond.

Dit betekent ook, dat je in het zoekproces je hond alleen maar kunt ondersteunen door het lezen van zijn gedrag en door hier op in te spelen. Dit is een tweede belangrijk kenmerk van speuren. Aan het gedrag van je hond kun je zien of hij nog op het spoor zit of dat hij het spoor kwijt is. Of hij de geur van een voorwerpje – een spijker die in het gras geduwd is – vindt of nog gewoon scant. Zie dit een beetje als rondkijken tot je iets ziet wat jouw aandacht trekt.

Op basis van dat wat je ziet handel je. Soms door even te blijven staan en te wachten tot je hond het spoor weer vindt. Soms door hem even terug te halen tot waar jij staat om hem weer opnieuw op het spoort te zetten. Door het speuren leer je je hond vertrouwen en te kijken naar dat wat je hond doet. Juist omdat niet elke actie van de hond gecorrigeerd wordt en de hond in zijn natuurlijke gedrag gestimuleerd wordt, wordt het vertrouwen van de hond gestimuleerd en verandert het karakter van de relatie tussen hond en baas.

Goed speuren maakt een team!

Dit artikel is geschreven door Marjolein en Yvonne van Hondenschool MarYvo

2 Reacties
  1. Sabrina 8 maanden geleden

    Ja speuren met je hond is echt een aanrader voor iedereen! Het leuke is dat het ook echt met iedere hond kan. Ik doe het helaas niet zo vaak als ik zou willen, maar als ik dan ga genieten mijn hond en ik onwijs! Overigens ook een leuk detail is dat we met onze vorige hond zijn begonnen toen hij al ruim de 8 jaar was gepasseerd. Leeftijd speelt dus ook echt geen rol, mijn 13,5 jarige kan dat bevestigen.

  2. Auteur
    Monique 8 maanden geleden

    ja ik heb ook een tijdje aan speuren gedaan met mijn dove hond die ik ooit had. Dat was het enige spelletje dat ik met haar kon doen en ze vond het geweldig.

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar