Spring naar toolbar
honden in de zomer

De zomer kan heel warm zijn. We merken dat dit jaar als nooit tevoren. Door de opwarming van de aarde worden onze zomers alleen maar warmer. Wij zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van onze honden in de zomer. Hieronder een aantal tips om het jouw hond zo aangenaam mogelijk te maken.

Hoe honden zweten

Honden kunnen niet zweten zoals wij. Ze kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en via de voetzolen. Maar sommige honden kunnen hun warmte zelfs niet via de voetzolen kwijt. Die kunnen dus alleen maar door te hijgen afkoelen.

Honden laten zwemmen

Zwemmen is een fijne manier voor een hond om af te laten koelen. Net als voor ons. Voor honden met langere vachten is het niet altijd een pretje als ze het water uitkomen. De natte vacht plakt waardoor deze de huid afdekt. De hond krijgt het daardoor alleen maar warmer.

Vergelijk het jouw eigen haar als je gezwommen hebt en daarna weer in de zon gaat. Zeker met lang haar wordt het snel heet op je hoofd.

Stilstaand water

honden in de zomerBij aanhoudend warm weer kunnen Blauwalgen ontstaan in stilstaand water. Dit is een misleidende naam want het is geen alg maar een bacterie. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden.

Laat jouw hond hier niet in zwemmen. Op de foto zie je hoe je Blauwalg kunt herkennen.

Zee en strand

Lang niet alle honden zwemmen in zee. Toch kan het lopen aan het strand vroeg in de ochtend enorm verkoelend zijn voor honden in de zomer.

Honden die wel graag in zee zwemmen willen nog weleens wat zeewater binnenkrijgen. Er zijn zelfs honden die het gewoon drinken. Houd ze in de gaten als je weer thuis bent want ze kunnen het uitspugen. Een beetje zeewater binnen krijgen is echt geen drama.

honden in de zomer

Lopen op asfalt

Asfalt wordt snel warm. De temperatuur loopt harder op dan de buitentemperatuur. Dit kan leiden tot serieuze wonden op de voetzolen van jouw hond. Je kunt honden in de zomer beter op het gras laten lopen. Toch zie je ook honden zelf op het asfalt lopen terwijl ze wel een keuze hebben. Houd de voetzooltjes goed in de gaten.

Hoewel de gevoeligheid van de hond anders is dan die van ons, kun je het asfalt wel goed testen door er zelf met blote voeten op te lopen. Is het te warm voor jou dan is het niet geschikt voor jouw hond. Zo zit je altijd aan de veilige kant.

Fietsen met je hond

Met je hond fietsen kan eigenlijk niet als de temperatuur boven 15 graden is. Beter de ondergrens laag houden dan een oververhitte hond. Sommige honden, net als mensen, kunnen beter tegen de warmte. Dat ligt aan hun bouw (lange of korte snuit) en conditie.

Hond in de auto

honden in de zomerElk jaar opnieuw staan de media er vol mee: weer een hond uit een hete auto bevrijdt. De temperaturen in een auto lopen zo snel op, dat een raampje open geen zin heeft. Wel lekker als je aan het rijden bent omdat de wind dan verkoeling geeft.

Maar toch ook in de zomer niet te lange stukken rijden met je hond. Stel je voor dat je in de file komt te staan en geen kant op kunt. Je moet er niet aan denken. Neem in ieder geval altijd water mee. In de eerste plaats om jouw hond te laten drinken (vergeet ook jezelf niet). Neem ook een handdoek mee. Deze kun je eventueel nat maken om jouw hond af te laten koelen.

Laat jouw hond niet achter in de auto. Zelfs niet om even een boodschap te doen. Ook al denk je dat het wel kan, er zijn ook nog andere mensen die misschien vinden dat het niet kan. Voor je het weet is er een ruit ingeslagen om jouw hond te bevrijden.

De (over)verhitte hond

Honden in de zomer kunnen snel oververhit raken. Zelfs als ze gewoon thuis zijn en in de tuin of op het terras liggen. Er zijn honden die in de volle zon gaan liggen. Uit zichzelf. Neem ze dan in bescherming en laat ze ergens anders liggen.

Heb je geen mogelijkheid om jouw hond af te laten koelen, dan kun je een natte handdoek over zijn buik leggen. Waarbij je de liezen en oksels ook bedekt (zie de foto boven dit artikel). Het is handig om jouw hond te leren om zo te gaan liggen. Ook voor vachtverzorging of onderzoek van zijn lichaam.

Honden in de zomer

Wij genieten allemaal van de zon. De een iets meer dan ander. Dat zal bij honden niet anders zijn. Wees verstandig en maakt er ook voor jouw hond een fijne zomer van. Laat dit niet zijn laatste zijn!

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?