Spring naar toolbar
oudere hond

Het is onvermijdelijk. Vroeg of laat krijg je ermee te maken: de oudere hond. Daar waar er enorm veel informatie te verkrijgen is over puppy’s, is de informatie over de oudere hond nog niet zo wijd verspreid. In dit artikel een inleiding tot het herkennen van en het omgaan met de oudere hond.

Wat is oud?

oudere hond

Rover is hier 12,5 jaar; dit was zijn laatste dag.

Net als bij mensen verschilt dat natuurlijk per hond. In de regel is het zo dat hoe kleiner de hond, hoe langer hij leeft. Maar dat is natuurlijk geen absoluut gegeven. Grote honden als Labrador retrievers, Alaska malamutes en Weimaraners kunnen ook oud worden. De definitie voor oud is hier dan 12 jaar of ouder. Vele (hele) grote honden zoals Duitse doggen en Ierse wolfshonden zijn al oud als ze 8 jaar zijn. Kleine terriërs kunnen wel 15-17 jaar worden.

Dan is er natuurlijk een verschil tussen oud van lijf en oud van geest. Sommige honden blijven hun leven lang jong en puppy-achtig in hun gedrag. Het is dan vaak het lijf dat niet meer mee wil maar de geest wil nog altijd achter een bal aan rennen of het territorium verdedigen.

Hoe oud een hond dus uiteindelijk wordt is ook afhankelijk van zijn manier van leven en vooral zijn voeding. Maar ook dat zijn geen garanties. Net zo min als er mensen zijn die 90 worden en hun leven lang gerookt hebben. Boerderijhondjes (meestal terriër-achtigen) die de hele dag buiten zijn en zelf merendeel van hun kostje bij elkaar jagen hebben een grotere kans oud te worden dan een hond die nagenoeg zijn hele leven lang binnen is, weinig beweging en goedkope voeding krijgt.

Wat zijn de signalen dat jouw hond oud wordt

Eén van de eerste dingen die je zult merken is dat jouw hond meer en vooral dieper slaapt. Waar hij als jonge hond oppervlakkige hazenslaapjes had en bij het minste of geringste geluid opsprong, zal je nu gaan merken dat je hem steeds vaker echt wakker moet maken indien nodig.

Het kan zijn dat hij wat strammer gaat lopen. Wellicht ook wat minder zeker op de poten staan; hij wordt wat wiebelig en zijn coördinatie wordt slechter. Dit kan het moment zijn dat je naar een osteopaat of shiatsu-masseur gaat. Deze kan voelen waar obstructies zitten en een behandeling geven.

Ook kan jouw hond last krijgen van zijn zintuigen. Denk aan slechter horen en/of zien. Het is goed om dat in de gaten te houden en niet te denken dat jouw hond ineens eigenwijs wordt omdat hij niet meer luistert. Ook kan zijn stemgeluid schor worden. Dat hoeft geen infectie te zijn maar kan het begin zijn van stembandverlamming. Hij kan soms stil staan en in het niets staren of even niet meer weten waar hij naartoe moet. Dit kan duiden op een beginnende vorm van dementie.

Hoe om te gaan met de oudere hond

Geef hem vooral ruimte om oud te worden. Letterlijk en figuurlijk. Heb je altijd hele lange wandelingen gemaakt, maak ze wat korter. Houden jullie beiden van op het strand of in de duinen lopen, dan kan dit nu voor jouw hond lastiger worden. Het lopen in los zand is zwaar, dat ervaren wij ook. Zorg voor een steviger ondergrond.

Probeer wel zoveel mogelijk mee te bewegen met jouw hond. Vooral in zijn nieuwe dagritme. Als hij altijd op een bepaalde tijd eten krijgt maar hij ligt te slapen, laat hem lekker liggen en geef gewoon zijn eten later. Pas ook zijn hoeveelheid eten aan zodat hij niet te dik wordt. Hij zal minder behoefte hebben aan lange wandelingen of ze gewoon niet meer aan kunnen.

oudere hondHij zal eerder pijntjes en ongemakken hebben dan voorheen. Soms is medicatie dan nodig. Denk aan pijnstillers of antibiotica als gevolg van ontstekingen. Geef na een kuur probiotica door het eten. Of geef het sowieso; het kan zeker geen kwaad. Supplementen ter ondersteuning van zijn botten is ook aan te raden.

Wat je verder nog kunt doen

Wil je meer weten hoe om te gaan met de oudere hond, dan is het boek ‘ Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans – Je senior vervolgt zijn weg’ van Sam Turner en Martine Burgers echt een aanrader. Dit gaat verder dan lichamelijke mankementen en hoe hiermee om te gaan. Dit boek geeft ook de ontwikkeling in het leven van de hond weer plus wat je nog meer kunt doen om hem een zo fijn mogelijke oude dag te verzorgen.

Je kunt het boek hier bestellen >>>

 

[uitgelichte foto: Elvis is 11 jaar en slaapt veel en diep; hij merkte niet dat de foto gemaakt werd]

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?