Spring naar toolbar
grommen

Grommen is een vorm van agressie. Honden grommen om aan te geven dat ze de situatie onprettig vinden. Het is een serieuze waarschuwing. Het kan met het verdedigen van eten of persoonlijke zone te maken hebben. Als je die waarschuwing negeert, kan hij gaan bijten.

Waarom grommen honden

Er zijn nog legio andere redenen waarom een hond gromt. Hij kan pijn hebben of zich op een andere manier onbehaaglijk voelen. De motivatie van de hond is in sommige gevallen niet duidelijk. Belangrijk is dat je grommen serieus neemt.

Stoere praat als “We zullen eens kijken wie hier de baas is” kan heel veel schade toebrengen aan de relatie met jouw hond als het grommen naar jou toe gericht is. Gromt jouw hond om zichzelf te verdedigen tegen een andere hond, straf hem er niet voor.

Het straffen van een hond die gromt kan resulteren in het nooit meer grommen maar meteen bijten. Grommen is een manier van communiceren. De hond zegt: “Stop hiermee, ik vind het niet leuk”.

Grommen naar andere honden

In onderstaand filmpje legt Monique Appels nog eens duidelijk uit wat grommen is en hoe je ermee omgaat.

Grommen naar jou

Wat als jouw hond naar jou gromt? Het is zeker niet prettig mee te maken. Als het incidenteel gebeurt en je kunt duidelijk aangeven wat de aanleiding is, dan is het heel eenvoudig: je stopt met jouw gedrag wat zijn gegrom veroorzaakt.

Is het voor jou niet duidelijk waarom jouw hond gromt of doet hij dat in verschillende situaties, dan is er iets anders aan de hand. Ga hier met een professional mee aan de slag omdat gedrag niet vanzelf beter wordt maar wel erger.

Wij kunnen je helpen een professional te vinden. Stel jouw vraag of leg je situatie uit in ons forum.

 

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?