Spring naar toolbar

Voorbereidingen treffen doe je natuurlijk voordat jouw pup in huis komt. Hieronder een checklist die jou daarbij gaat helpen.

Naam

Wanneer je een rashond koopt, krijgt de hond een stamboomnaam. Deze bestaat uit een voornaam (zelf gekozen of door de fokker) gecombineerd met de kennelnaam. Voorbeelden van namen zijn:

  • Clarence Maxime van de Tadema
  • Regi Bo van ’t Harde Zand
  • Juliënne Reiné la Joie Blanche

Daarnaast bepaal jij zelf natuurlijk de roepnaam van jouw hond. Kies bij voorkeur een korte naam die duidelijke klanken heeft. Willem Alexander is geen handige roepnaam voor een hond.

Voorbereidingen treffen om de pup mee te nemen

Als je de pup gaat ophalen heb je natuurlijk een halsband en riem nodig. Bij sommige fokkers krijg je die, bij anderen niet. Neem ook een dekentje mee, een poepzakje en water.

Halsband

Kies een zachte leren of nylon band in de grootte die past bij de pup. Ga niet beginnen met een halsband die zichzelf aantrekt zodra er spanning op komt te staan (dus geen half-check of slipketting).

Tuigje

Je kunt ook voor een tuigje kiezen. Dat is een goed alternatief voor een halsband. Ze groeien er gauw uit dus bekijk zorgvuldig welk tuig geschikt is.

Lijn of riem

voorbereidingen treffenKies voor een eenvoudige riem die past bij het formaat van de pup. Begin niet met een uitlooplijn. Hier staat namelijk altijd iets spanning op en dan leert de pup heel snel om te trekken aan de lijn. Zorg voor een lijn van minstens 1.50 meter.

Als je nu al weet dat je naar de puppyklas gaat, overleg dan even met de instructeur wat je het beste aan kunt schaffen als je twijfelt.

Voor onderweg

Neem een dekentje mee waarop de pup kan liggen. Het kan handig zijn om iemand mee te nemen. Deze kan dan de pup op schoot houden. Je kunt hem ook in een bench meenemen in de auto. Vermoedelijk is de pup zo moe, dan hij direct in slaap valt. Sommige fokkers hebben de pup al geleerd in een bench te liggen. Maar ook als dat niet zo is, zal hij snel gewend zijn.

Als je een lange reis moet maken, stop dan onderweg voor een plas. Misschien moet jouw pup ook poepen. Zorg dat je een poepzakje bij je hebt, zodat je de poep op kan ruimen. Water in de auto is vanaf nu standaard.

Voorbereidingen treffen thuis

Eet- en drinkbak

Deze zijn er in vele soorten en maten. Kies een bak die stevig staat zodat jouw pup niet het hele huis doorgaat met de bak als hij gaat eten en drinken. Er bestaan ook bakken met een rubberen rand waardoor ze op een gladde ondergrond op hun plek blijven staan.

Metalen bakken zijn makkelijk schoon te maken en ook in een standaard verkrijgbaar. Stenen bakken hebben meer mogelijkheden als het om design gaat. Bovendien zijn ze steviger. Niet elke bak is vaatwasserbestendig. Uiteindelijk gaat het erom dat de pup er makkelijk uit kan eten en dat hij praktisch is.

Slaapplaats

voorbereidingen treffenLeer jouw pup direct wat zijn slaapplaats is. Dat wordt zijn eigen plekje en daar kan zich rustig terugtrekken of kun je hem heen brengen om te rusten. Je kunt kiezen voor een mand. Handig is een kunststof mand te kiezen omdat een rieten mand het ultieme bijtspeeltje voor de pup is. Deze is binnen de kortste keren kapot gebeten. In een mand hoort een kussen.

Je kunt ook kiezen voor alleen een kussen of een soort van kussenmand, dat is een kussen met een  zachte rechtopstaande rand.

Voor de zindelijkheidstraining en om de pup snel te leren alleen te zijn, is een bench een goed hulpmiddel. Maar ook als je een druk gezin hebt, is een bench praktisch. De pup leert dat dit zijn plek is waar hij rustig kan liggen. Leer ook de kinderen dat de bench geen speelplek is. Als de pup eenmaal gewend is, is dat zijn slaapplaats. Je hebt dus niet een bench en een aparte slaapplaats nodig

Knuffels en bijtspeeltjes

Het is prettig voor de pup als hij in zijn nieuwe omgeving iets heeft wat vertrouwd is, een geur uit het nest. Overleg met de fokker of je een knuffel in het nest kunt leggen een tijdje voordat jij je pup op komt halen. Deze kun je dan meenemen en kan de pup tijdens de reis en de eerste dagen en nachten bij zich houden.

Een flostouw is goed speelgoed voor een pup. Maar het is wel de bedoeling dat je er samen mee speelt. Het is niet om op te kauwen.

Goed bijtspeelgoed is een Kong. Deze gaat niet of nauwelijks stuk en veel pups vinden het heerlijk om op te kluiven. Je kunt er ook van allerlei lekkers instoppen wat het nog aantrekkelijker maakt. Hij is goed schoon te maken en kan zo in de vaatwasser.

Verzorgingsmatieraal

Afhankelijk van het vachttype van jouw pup heb je ook een kam en/of een borstel nodig. Informeer bij de fokker wat het beste is voor de vachtverzorging van jouw pup. Wanneer jouw pup veel vachtverzorging nodig hebt, begin dan vanaf dag 1 met hem te kammen. Het prettigst voor je pup is een zachte borstel. Zo leert hij dat het normaal is om gekamd te worden en zal later rustig blijven staan.

Koop daarnaast ook een tekentang. Deze zijn er in verschillende vormen en maten. Teken verwijderen is een handigheidje wat je even door moet krijgen. Lees dit artikel hoe dit te doen.

Een vlooienkam is ook handig om te hebben. Veel honden hebben last van vlooien die overigens altijd van katten afkomstig zijn.

Hondenvoeding

voorbereidingen treffenEr zijn enorm veel verschillende soorten en merken (en prijzen) hondenvoeding op de markt. Misschien heb je ook al wel hier en daar adviezen gekregen over de beste voeding. De kans is groot dat die adviezen nogal uiteen lopen. Lees dit artikel met meer informatie over hondenvoeding.

Dierenarts

Bij voorbereidingen treffen hoort ook het zoeken van een dierenarts. Het is handig als je eentje in de buurt hebt. In geval van nood moet je er zeker binnen tien autominuten kunnen zijn. Heb je meerdere dierenartsen in jouw regio, vraag dan referenties op. Of ga een keertje langs. Het is net als een huisarts: er moet een klik zijn en vertrouwen.

Een goede dierenarts is iemand die met jou in overleg gaat, niet eentje die op eigen houtje beslist of zijn mening opdringt. Wees kritisch, het gaat immers om jouw hond en jij bent klant. Jouw dierenarts zal een vaccinatieadvies geven voor de pup. Waarschijnlijk heb je dat ook al van de fokker
gekregen. Bekijk of dat past bij jouw gedachten hierover.

Klaar met voorbereidingen treffen? Dan is het nu tijd om jouw pup op te gaan halen. Veel plezier!

Heb je nog vragen of wil je hierover meepraten? Dat kan op ons forum >>>

0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?